Разгорещени дебати в последния ден на парламента заради плановете за преместване

...
Разгорещени дебати в последния ден на парламента заради плановете за преместване
Коментари Харесай

Преместването на Бюрото за защита отново скара депутатите

Разгорещени диспути в последния ден на Народното събрание заради плановете за пренасяне на Бюрото за отбрана на очевидците от основния прокурор към Министерството на правораздаването.

Споровете започнаха още от заглавието на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.

" Това заглавие мисля, че не е най-подходящото, може би би трябвало да гласи Закон за осветление на някои предпазени очевидци ", разяснява Хамид Хамид от Движение за права и свободи. По думите му, това си проличава от претекстовете и изявленията по законопроекта. Хамид цитира вест от 4 август: " Неизвестен откри пукотевица по предпазен очевидец по делото " Килърите ". Това се цели, сътрудници, кой има изгода от това - всички знаем. Определени незаконни групи, по делата на които има предпазени очевидци, избрани олигарси, които се укриват от българското правораздаване. Целта е тези очевидци да бъдат осветлени, задачата е тези очевидци да бъдат отстреляни ", съобщи Хамид.

Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ!Ние идваме! " го репликира: " Хубаво е да видиш какъв брой ниско може да падне някой, даже не на амбразурата, под амбразурата в отбрана на КОЙ ".

Радостин Василев също от " Изправи се БГ!Ние идваме! " уточни, че думите на Хамид остава с усещане, че Министерството на правораздаването и министърът на правораздаването са склонни да покачат неимоверно ликвидността на очевидците и те да бъдат " отстреляни ". " Не мога да се съглася с това ваше изказване, в противен случай считам, че функционалното място на Бюрото е точно в Министерство на правосъдието, където е било до 2014 година ", уточни той. Василев разяснява, че преместването на Бюрото със сигурност не е промяна, само че е една пресечна линия, която ще сложи ясна граница в идващото Народно заседание с кои може да се прави промяна и кои желаят да пазят статуквото.

Хамид Хамид означи, че е предложил вид, при който функционалностите, които не са присъщи на Бюрото, да отпаднат и да остане там, където би трябвало, само че като охранително звено, а не да има право на задържане и претършуване.

" Ние не сме бранители на една фигура или избрана група от фигури, ние желаеме да се съблюдава законът. В момента имаме министър на правораздаването, за който е сигурен, че няма да си разреши каквото и да било да се случи на тези очевидци, само че попита какво би станало, в случай че пристигна министър на правораздаването с различен профил ". Хамид уточни, че ще са необходими най-малко четири месеца за преместване и попита през това време какъв брой очевидци ще бъдат отстреляни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР